Sprint 0

We starten projecten die een goede UX nodig hebben met een design-sprint. Dit kan een stand-alone sprint zijn of in combinatie met ‘discovery’ (de zogenoemde Sprint 0). De keuze hiervoor hangt af van de behoeften van het product, de klant en de gebruiker.

We houden onderzoek workshops met de Product Owner en een selectie (potentiële) eindgebruikers van de applicatie. Ze bieden ons inzichten in de gebruikswaarde van de applicatie, oftewel welke (extra, soms niet direct zichtbare) problemen het voor gebruikers oplost. De onderliggende problemen waarnemen en aanspreken geeft een applicatie meer kans op duurzaam slagen. Onderzoek levert tevens ook feedback op tijdens het iteratieve bouwproces en de nodige informatie over functionaliteit, gebruiksgemak en de gewenste look & feel.

Tijdens de sprint brengen we deze gebruikersinzichten naar de stakeholders om de belangrijkste kwesties te definiëren, door juist de user journey voor de applicatie te presenteren. Dit resulteert in lange termijn doelen voor de app, die we vervolgens kunnen gebruiken om voorlopige ontwerpen te maken. Onze UX-designers maken wireframes, mockups en een prototype, of voorbeelden van hoe de toepassing eruit moet zien en zich moeten gedragen. Eerste schetsen van de applicatie zijn een methode om eerder feedback te kunnen ontvangen om vervolgens de business doelen te valideren. Dit helpt ruis te voorkomen en scheelt op de langere duur ongeveer 1/3e aan refactoring werk en kosten.

User stories

Zodra de basis van de applicatie is gevisualiseerd, maken we daarvan gedetailleerde taken voor onze ontwikkelaars in de vorm van User Stories. Bij het maken van stories beginnen we met de belangrijkste elementen van het ontwerp om een werkende applicatie te hebben, of minimaal levensvatbaar product (MVP), om uiteindelijk te bouwen aan de volledige mogelijkheden van het applicatieontwerp.

Wireframes

Onze Mendix UX consultants zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van de design sprint. Terwijl de Mendix Project Lead de infrastructuur en het technische aspect van de applicatie ontwikkelt, praat de UX-consultant met gebruikers en analyseert hun reacties om de user journey te bepalen. Vervolgens ontwerpen ze de wireframes en mockups voor de applicatie, alleen of samen met visuele designers, UI designers, architecten en/of ontwikkelaars om tot een levensvatbaar en haalbare scope te komen. Aan het einde van onze Design Sprint hebben we de eerste wireframes geleverd die nodig zijn om projectvereisten in kaart te brengen.

Kwaliteit

De UX Consultants van MxBlue zijn ervaren en gediplomeerde UX’ers die tevens getraind zijn in Mendix en SAP Design Thinking. Ze vergemakkelijken het visueel ontwerp en verzorgen de front-end implementatie van hun ontwerpen in (S)CSS. Ze zorgen ervoor dat de ontwikkelaars precies weten wat ze moeten bouwen in een gedetailleerde overdracht (handoffs). Onze designers zijn tevens ook gecertificeerde Mendix Ontwikkelaars en bouwen het front-end mee aan het product. Ze begrijpen het ontwikkelingsproces, evenals de mogelijkheden van het Mendix UI framework, Atlas UI, als het SAP Fiori Framework. Elk product heeft een doelgroep wiens wensen evalueert met de trends en overige externe factoren – daarin groeien de mogelijkheden met Mendix in mee. Onze designers zijn door hun extensieve kennis van ‘mobile first’ en responsive development in staat om applicaties te ontwikkelen op duurzame manier. Apps op basis van Mendix zijn altijd het meest levensvatbaar, flexibel en eigen gemaakt bij het investeren in het UX-proces van applicatieontwikkeling.

Leave a Reply