Applicatie design en accessibility scans

Een naadloze gebruikerservaring is van cruciaal belang voor moderne applicaties en digitale platforms. Maar wat bedoelen we daarmee? Het is essentieel dat we ons bewust zijn van de behoeften van alle eindgebruikers van een applicatie, dus ook mensen met beperkingen, zoals kleurenblindheid, slecht zicht, gehoor- en motoriek. Daarom is toegankelijkheid, oftewel “Accessibility”, een integraal onderdeel geworden van het ontwerpproces van onze Mendix applicaties. Vandaag is het Global Accessibility Awareness Day, een mooie aanleiding om uit te leggen hoe ons team van UX-designers zich inzet voor het waarborgen van toegankelijkheid in Mendix-applicaties.

Bij het ontwerpen van applicaties en digitale platforms is het van belang om te voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid, zoals vastgesteld door het Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1. Onze getalenteerde UX-designers hebben zich toegelegd op het controleren van design systems en Mendix-applicaties om ervoor te zorgen dat alle applicaties die we ontwikkelen voldoen aan deze richtlijnen. Onderzoek toont aan dat 1 op de 12 Nederlanders een vorm van kleurenblindheid heeft en 1 op de 25 Nederlanders dyslexie. Dit zijn beperkingen waarbij applicatie design met aandacht voor toegankelijkheid een positieve impact heeft op de gebruikers. 

Accessibility scans voor Mendix-applicaties 

Om bedrijven te ondersteunen bij het creëren van toegankelijke Mendix-applicaties, voeren onze UX-designers Accessibility scans uit. Zo’n scan beoordeelt de toegankelijkheid van de applicaties en identificeert mogelijke barrières voor gebruikers met verschillende handicaps. Dit levert altijd waardevolle inzichten en aanbevelingen op die helpen om de toegankelijkheid van de applicaties te verbeteren en een inclusievere gebruikerservaring te garanderen. De applicaties worden getoetst tegen de WCAG 2.1-richtlijnen. 

De UX-designers maken gebruik van handige functies; enkele voorbeelden zijn tooltips, placeholders en screenreaders: 

  • Tooltips bieden contextuele informatie aan gebruikers
  • Placeholders geven duidelijke aanwijzingen in formulieren 
  • Screenreaders helpen gebruikers met een visuele beperking om de inhoud van de app te begrijpen

Vandaag op Global Accessibility Awareness Day willen wij alle Mendix-fans uitdagen om eens na te gaan of je alle specifieke accessibility tools van Mendix toepast in jouw Mendix applicatie 😉

Rick