Duha – collega in de spotlight

In 2015 kwam ze van Syrië naar Nederland, met een diploma computer science en zo’n twintig jaar werkervaring op zak. In haar thuisland werkte Duha ruim tien jaar als IT’er bij het ministerie van Toerisme, en daarna als docent wiskunde, natuurkunde en scheikunde op een middelbare school. ‘Ik ben dankbaar dat MxBlue me de kans geeft om mijn kennis en ervaring te benutten.

Hoe was het om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen?

‘De eerste jaren heel moeilijk. Binnen anderhalf jaar heb ik mijn examen Nederlands gehaald, maar een baan vinden is niet eenvoudig met een andere culturele achtergrond en weinig ervaring met de taal. Ik wilde graag in de praktijk oefenen, maar kende buitenshuis niemand om mee te praten. De IT-wereld is hier ook heel anders dan in Syrië: veel verder gevorderd.’

MxBlue voelt als een tweede familie

Waar kwam je voor het eerst in aanraking met Mendix?

‘Ik heb hiervoor anderhalf jaar bij twee verschillende IT-bedrijven gewerkt. Daar hoorde ik over Mendix, dat ook in Nederland helemaal nieuw was. Binnen een jaar heb ik mijn Mendix Advanced-certificaat behaald. Ik heb ook veel gehad aan Motopp, dat hoogopgeleide statushouders opleidt tot gecertificeerde Mendix Makers en aan gerenommeerde bedrijven koppelt. Zo heb ik MxBlue gevonden, alweer twee jaar geleden. Ik ben ontzettend blij dat ze me de kans hebben gegeven om hier te komen werken.’

Hoe vind je het bij MxBlue?

‘In het begin vond ik het heel spannend. Ik was de eerste hier die niet vloeiend Nederlands sprak en had moeite met het onthouden van alle namen. Gelukkig is iedereen bij MxBlue behulpzaam en open. Mijn cultuur wordt gerespecteerd, en mijn hoofddoek is hier geen probleem. Dat is fijn. Ik heb ook echt mijn best gedaan om me te mengen in het team en ik doe mee aan alle MxBlue-activiteiten. Inmiddels kent iedereen me, heb ik mezelf kunnen bewijzen en verder ontwikkeld. MxBlue voelt nu als een tweede familie. Uiteindelijk wil ik me ontwikkelen tot Mendix-expert en misschien wel trainingen geven, zodat ik ook mijn passie voor lesgeven kan inzetten.’