MxBlue helpt supermarktketen Jumbo met low-code oplossing

Mendix helpt supermarktketen Jumbo met efficiëntieslag in Category Management met low-code oplossing

Mendix, een Siemens-onderneming en wereldwijd leider in moderne enterprise applicatie-ontwikkeling, kondigt aan dat supermarktketen Jumbo heeft gekozen voor zijn low-platform. Jumbo ontwikkelde met Mendix een applicatie voor het Category Management van ruim 700 winkels in België en Nederland. De nieuwe Product Initiative (PI) applicatie werd gebouwd in slechts vijf maanden en betekent een flinke efficiëntieslag voor de organisatie. Zo levert de app een belangrijke bijdrage aan het beheren van de tienduizenden artikelmutaties, zorgt het voor een snellere time-to-market van nieuwe producten en creëert het inzicht voor de afdelingen Category Management, Inkoop en Data entry

Jumbo voegt per jaar zo’n 15.000 nieuwe artikelen toe aan het assortiment. Daarnaast worden 40.000 mutaties doorgevoerd in de data van bestaande artikelen. De data betreft onder andere gegevens vanuit de leverancier zoals de productsoort en de EAN-code (Europees Artikel Nummer). De afdeling Category Management vult deze aan en stuurt de data in een excel-sheet door naar de afdeling Inkoop. Als de prijs is bepaald en zowel Category Management als Inkoop akkoord hebben gegeven, dan kan Data Entry het artikel in het systeem zetten.

Voor de proof concept en het bouwen van de app koos Jumbo voor Mendix-partner MxBlue. Jumbo werkt al langere tijd nauw samen met MxBlue voor het verwezenlijken van de digitaliseringsambities van het bedrijf.

Het beheren van de data in de excel-sheet is een cruciale taak. Als een product verkeerd wordt geregistreerd in het systeem kan het niet worden ingekocht en verkocht. De afdeling Data Entry is verantwoordelijk voor de datakwaliteit van de producten en promoties. Bij ieder nieuw artikel krijgt de afdeling een e-mail met het verzoek of dit kan worden toegevoegd aan de database. Dit gaat maandelijks om meer dan 1200 e-mails die beantwoord moeten worden en waar dikwijls ook nog een vraag op terugkomt. Naast dat dit een grote workload opleverde ontbrak ook het centrale overzicht.

Voor de proof concept en het bouwen van de app koos Jumbo voor Mendix-partner MxBlue. Jumbo werkt al langere tijd nauw samen met MxBlue voor het verwezenlijken van de digitaliseringsambities van het bedrijf. Belangrijke eisen voor de oplossing waren overzicht en inzicht in alle artikelen, een gebruiksvriendelijke interface zodat medewerkers van Inkoop en Category Management eenvoudig de data kunnen invoeren en goede mogelijkheden om de data te filteren, op bijvoorbeeld weeknummer en leverancier.

Er was behoefte dit proces slimmer in te richten. Bij Jumbo werkte men al aan een grootschalig digitaliseringstraject voor de winkels (Store on S4) waarbij deze allemaal overgaan naar S/4HANA. “Een belangrijk onderdeel van dit project ‘Store on S4’, is om taakgerichte apps te vervangen door procesgerichte apps”, vertelt Jelle Leermakers, Mendix Team Lead Jumbo Tech Campus. “Deze apps bouwen we met Mendix. Mede door de snelle ontwikkeling en de mogelijkheid die het platform biedt om in samenwerking met de business apps te kunnen bouwen, lag het voor de hand om Mendix ook voor dit project in te zetten.”

Effectief en gebruiksvriendelijk

Sonja Koelen, Data Entry-specialist bij Jumbo, was vanuit de business betrokken bij het project. “We zijn gestart met verschillende sessies om voor iedere gebruiker de workflows in kaart te brengen. Toen er eenmaal een werkend prototype stond hebben we review-sessies gehouden met de toekomstige gebruikers van de app. Hieruit kwam waardevolle feedback die daarna direct kon worden geïntegreerd in de app. Je merkt dan ook dat low-code heel snel en flexibel is. Bovendien is er een designer bij betrokken zodat de app niet alleen functioneel is, maar ook makkelijk in gebruik.”

Koelen: “De app maakt een einde aan de grote stroom e-mails tussen de afdelingen en is een verbetering voor de datakwaliteit. Als we een artikel hebben ingevoerd kunnen onze collega’s van Category Management dit direct in de PI-app zien en is er geen bevestiging per e-mail nodig. Alleen hiermee besparen we al heel veel tijd.” De PI-app draagt ook bij aan de time-to-market van nieuwe producten. De tijd tussen de keuze om nieuwe producten te gaan voeren en het moment dat ze daadwerkelijk in de winkel liggen is veel korter.

Eerste resultaten veelbelovend

Het project is kleinschalig gestart met de productcategorie ‘vleeswaren’ en is inmiddels uitgebreid met de categorie ‘salades’. De PI-app wordt op basis van de ervaringen verder gefinetuned. Daarna worden nog meer productgroepen toegevoegd. Leermakers: “De eerste resultaten zijn veelbelovend en we zien veel enthousiasme in de organisatie. Niet alleen bespaart de PI-app veel werk en hebben we veel meer inzicht in de status van producten, de app is ook zeer eenvoudig in gebruik wat belangrijk is aangezien er meer dan 100 mensen mee zullen gaan werken.”

We hebben grote ambities en willen verder gaan opschalen met Mendix en samen met partner MxBlue toewerken naar een app factory-raamwerk.

Jelle Leermakers – Mendix Team Lead Jumco Tech Campus

Koelen: “De afdelingen Inkoop en Category Management kijken met deze app naar één versie van de waarheid. Er is veel meer transparantie en collega’s hebben realtime inzicht. En het mooie van werken met low-code is als je er eenmaal mee bekend bent, je steeds meer mogelijkheden gaat zien om processen te ondersteunen met apps. Er ontstaan continu nieuwe ideeën om slimmer te gaan werken. We zien echt een sneeuwbaleffect binnen de organisatie.”

Opschalen naar app factory-raamwerk

Volgens Leermakers is de PI-app slechts het begin. “De ervaringen met Mendix zijn heel positief. We hebben grote ambities en willen verder gaan opschalen met Mendix en samen met partner MxBlue toewerken naar een app factory-raamwerk. Hiermee kunnen we op de meest efficiënte manier slimme applicaties bouwen, deze naar de gebruikers brengen en beheren. Zo stelt Mendix ons in staat de kansen die digitalisering onze organisatie biedt optimaal benutten.”

Erika Arena, Global Retail Industry Principal bij Mendix: “Het is geweldig te zien hoe ons low-code platform bijdraagt aan transformatie in retail en processen vele malen efficiënter maakt. Met de PI-app biedt Jumbo medewerkers waardevolle inzichten en kunnen nieuwe producten in het assortiment zo snel mogelijk naar de consument worden gebracht. Ik ben benieuwd welke innovaties Jumbo in de toekomst nog meer gaat creëren met Mendix.”

Bron: Emerce.nl