Plieger Groep: sanitair zwaargewicht stroomlijnt masterdata met Mendix

Wat is het resultaat van 150.000 producten, 20 showrooms en 67 afhaalpunten door heel het land? Een zee aan masterdata. En daarmee een flinke uitdaging om die data te ontsluiten voor nieuwe en bestaande apps. Bij Plieger Groep, de prominentste sanitaire en technische groothandel van Nederland, weten ze er alles van. Dankzij Mendix gaat het nu vrijwel vanzelf.

Wat was het probleem?

De developers van Plieger Groep ontwikkelen voortdurend nieuwe applicaties, zowel voor medewerkers als klanten. Hiervoor zijn ze afhankelijk van een enorme hoeveelheid organisatie- en stamgegevens, die worden bijgehouden in een centraal datawarehouse. De gegevens daarin zijn afkomstig uit de totaal verschillende systemen binnen de organisatie. ‘Welke data staat waar en wat betekenen al die velden en tabellen precies?’, waren vragen die zich geregeld aandienden.

Het vinden, ontsluiten en up-to-date houden van de benodigde gegevens bleek telkens een tijdrovende puzzel. Ook was de integratie van nieuwe apps met bijvoorbeeld het ERP-systeem steeds weer een complexe aangelegenheid. Met als gevolg dat de developers regelmatig meer tijd kwijt waren aan randzaken dan aan hun kerntaken.

Welke oplossing bedachten we?

We ontwikkelden samen met Plieger Groep de Masterdata-app, die als het ware een brug vormt tussen het datawarehouse en alle overige applicaties. De Masterdata-app haalt de gegevens op uit het datawarehouse en zet ze om naar een gemeenschappelijk gegevensmodel. De gegevens worden via standaard REST-API’s beschikbaar gesteld aan de andere applicaties, wat zowel implementatie als hergebruik bijzonder eenvoudig maakt.

Het gemeenschappelijke gegevensmodel maakt het kinderspel om te bepalen waar welke data zich bevindt en wat een veld of tabel precies inhoudt. Nieuwe apps hebben geen ‘eigen’ variant van bijvoorbeeld product- of klantdata meer nodig en beschikken altijd over de actuele gegevens. De dataspecialisten van Plieger Groep weten nu precies waar welke data vandaan komt en hoe ze die beschikbaar stellen voor de Masterdata-app. Daardoor hoeven ze minder vaak een beroep te doen op externe specialisten van bijvoorbeeld het ERP-systeem.

Nu de Masterdata-app er is, zie ik dat onze app-ontwikkelaars sneller resultaten behalen. Ze komen bijna direct toe aan de functies die waarde toevoegen

Andrea Berkhout – IT-manager Plieger Groep

Waar zat de complexiteit?

De complexiteit zat ‘m vooral in de hoeveelheid data en de technische aard van onze oplossing. We koppelden de Masterdata-app aan het datawarehouse van Plieger Groep: een PostgreSQL-database die in de Azure-cloud draait. Dit kregen we voor elkaar met behulp van de Database Replication-module van Mendix. Die zorgt voor een veilige verbinding tussen beide omgevingen, haalt de metadata op uit het datawarehouse, legt de queries om gegevens op te halen vast en koppelt de tabellen in het warehouse aan de objecten in Mendix.

Alleen de Masterdata-app hoeft op de hoogte te zijn van veranderingen in het datawarehouse. Wijzigingen in een gegevensbron zijn over het algemeen op te vangen zonder impact op de REST-API’s en daarmee op de applicaties die er gebruik van maken. Dat scheelt veel onderhoudswerk in het geval van een verandering in de systemen die hun data leveren aan het centrale datawarehouse.

Hoe maakten we het verschil?

Voorheen waren de developers van Plieger Groep lang bezig met het terugvinden, ontsluiten en up-to-date houden van gegevens. Er bleef te weinig tijd over voor hun kerntaak: het creëren van solide apps met waardevolle functies. Daar wisten we met onze Mendix-oplossing verandering in te brengen.

Plieger Groep komt nu tot betere resultaten met minder inspanning. Voor de dataspecialisten is het duidelijk waar gegevens vandaan komen en hoe je die beschikbaar stelt voor de Masterdata-app. Hierdoor zijn ze minder afhankelijker van externe experts. Zo bespaart Mendix Plieger Groep vooral veel gepuzzel en ontstaat er ruimte om te focussen op de essentie.