Optimaliseer jouw Mendix applicatie voor de EAA: Alles wat je moet weten
Na alle aandacht met onze ‘wist je dat…’ posts over toegankelijkheid in de aanloop naar Global Accessibility Awareness Day (GAAD), ben je misschien wel geïnspireerd om de toegankelijkheid van jouw zakelijke applicatie te verbeteren. Dat vinden we geweldig, want een betere toegankelijkheid betekent een betere gebruikerservaring voor iedereen! Vandaag, na GAAD, beantwoorden we enkele veelgestelde vragen om je op weg te helpen.
Wat is de European Accessibility Act (EAA)?
De European Accessibility Act (EAA) is een Europese richtlijn die stelt dat alle EU-lidstaten vanaf 28 juni 2025 moeten voldoen aan bepaalde toegankelijkheidseisen voor digitale diensten, waaronder applicaties, digitale kiosken en e-commerce. Hoewel elke lidstaat zijn eigen regels opstelt, volgen de meeste landen de WCAG 2.2-richtlijnen voor niveaus A en AA, en sommige landen eisen zelfs niveau AAA.
Maar ik heb helemaal geen gebruikers met beperkingen?
Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat deze wet het leven van 135 miljoen mensen verbetert. Beperkingen zijn niet alleen zichtbaar. Denk aan kleurenblindheid of gehoorbeperkingen. Het ontbreken van voldoende contrast tussen rode en groene knoppen kan bijvoorbeeld fouten veroorzaken en de gebruikservaring verslechteren. Vergeet ook de vergrijzende bevolking niet. Het is belangrijk dat ook zij effectief kunnen blijven werken en hun kennis kunnen overdragen aan de nieuwe generatie.
Wat zijn de WCAG-richtlijnen?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines, een reeks richtlijnen die ervoor zorgen dat webapplicaties zo toegankelijk mogelijk zijn. We zijn momenteel bij versie 2.2. Deze regels zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) en bevatten 13 richtlijnen verdeeld over vier thema’s: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. De niveaus zijn A (minimale implementatie), AA (acceptabele implementatie) en AAA (optimale implementatie). De EAA eist niveau A en AA. Hoewel we niveau AAA aanbevelen, kost dit meer inspanning om te implementeren.
Enkele veelvoorkomende toegankelijkheidsvereisten zijn:
- De applicatie moet volledig met een toetsenbord te bedienen zijn,
- Gebruikers moeten de voor- en achtergrondkleur kunnen omwisselen,
- De applicatie moet voldoen aan bepaalde contrast eisen,
- Gebruikers moeten de lettergrootte tot 400% kunnen vergroten.
Hoe maak je jouw Mendix applicatie toegankelijk?
Als developer ben je wellicht al bezig geweest met toegankelijkheid, maar weet je hoe je dit effectief kunt implementeren in Mendix? Gelukkig heeft Mendix al een aantal stappen voor je voorbereid met hun WCAG-lijst. Deze lijst laat zien wat Mendix standaard al regelt, maar er zijn nog steeds voldoende stappen die je zelf moet uitvoeren. Laten we eens kijken hoe je jouw applicatie toegankelijk kunt maken:
Begin met tooltips en placeholders: Heb je alle tooltips en placeholders in je applicatie ingevuld? En zijn deze begrijpelijk? Zet een screenreader aan en probeer met je ogen dicht door je applicatie te navigeren. Begrijp je nog steeds wat je aan het doen bent? Dit is een goede test om te ervaren of je teksten duidelijk en informatief genoeg zijn.
Controleer kleurcontrasten: Kleurcontrast is essentieel voor toegankelijkheid. Voldoen jouw kleuren aan de minimale contrastverhouding van 3:1? Voor de AA-specificatie is zelfs 4.5:1 aanbevolen. Gebruik deze handige tool om contrasten te vergelijken en te controleren of ze voldoen aan de richtlijnen: Contrast Checker.
Test de navigatie flow: Navigatie is vaak een onderbelicht aspect van toegankelijkheid. Stel je voor, je gaat op wintersport en je breekt beide armen. Je moet vervolgens een online formulier invullen en hebt slechts één vinger uit het gips steken. Leg je muis weg en probeer alleen met je toetsenbord door je applicatie te navigeren. Lukt dit of wordt het een frustrerende ervaring? Gebruik de tab-index in Mendix Studio Pro om de navigatie te optimaliseren. Ook de accessibility tabs in de widgets kunnen helpen om velden automatisch in te vullen of aanvullende HTML-technieken te activeren. Er is zelfs een widget, de Accessibility Helper Widget, die extra toegankelijkheidstechnieken toevoegt aan widgets en HTML-objecten.
Denk aan meer dan alleen de basis. Toegankelijkheid gaat verder dan alleen de basisinstellingen:
- Video-ondertiteling
- Kleurwisselingen voor rood-groen kleurenblindheid
- Ondersteuning voor laaggeletterdheid
- Mogelijkheid om lettertypes te vergroten
- In- en uitzoomen
- Headertekst gelaagdheid
- Alt-teksten voor afbeeldingen
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat je kunt doen om jouw applicatie toegankelijker te maken.
Dit klinkt best wel complex. Kunnen jullie ons helpen?
Jazeker! Onze UX-Guild is gespecialiseerd in User Experience en heeft het officiële W3C-certificaat om jouw app optimaal toegankelijk te maken.
- Accessibility check
We hebben een speciale Accessibility Check ontwikkeld voor Mendix. Hiermee kunnen we efficiënt en snel binnen één dag een analyse- en adviesrapport opstellen. Onze UX’ers zijn zeer ervaren Mendix Front-end developers en kunnen ondersteunen bij de implementatie. - Theme-Switcher
Dit is onze accelerator die WCAG-ready is. De stylesheet is geoptimaliseerd om aan alle WCAG-eisen te voldoen, zoals het omwisselen van voor- en achtergrondkleuren, inzoomen en voldoen aan contrast eisen. - Usability check
Een User Experience Designer analyseert jouw applicatie op gebruikerservaring en levert een rapport met verbeterpunten. We bieden op maat gemaakte sessies aan, van een korte deskanalyse op basis van ontwerpprincipes tot een volledige doelgroepanalyse met interviews met eindgebruikers.
Toegankelijkheid lijkt misschien een grote uitdaging, maar met de juiste tools en benadering kun je jouw Mendix applicatie aanzienlijk verbeteren. Heb je hulp nodig? Onze UX-Guild (uxguild@mxblue.nl) staat klaar om je te ondersteunen met advies en implementatie. Samen maken we jouw applicatie toegankelijk voor iedereen!